Pagina's

dinsdag 22 februari 2011

Waarnemingsoefening week 5 en 6 van het jaar 2011


01-02-2011 ca. 10 uur
Vanochtend lange wandeling gemaakt langs de boorden van het Zijpe. Binnendijks, het land geploegd, de sloten gebaggerd in rustige afwachting van het groeiseizoen.
De mollen zijn zeer actief, verse molshopen in de dijktaluds. Buitendijks, de schorren kaal, mij vreemde struikjes in het zaad (?) de slikken bij laag water bevolkt met ganzen, koeten, eenden en hier en daar een zaagbek (?) meer onder dan boven water. Daarnaast de ergernis over het vele zwerfvuil en kunsstof afval van de nieuwe mosselzaad installaties. Een ecologische ramp in ontwikkeling? De oude vangsttechnieken zijn zo gek nog niet. Foto's gemaakt.

02-02-2011 ca 9 uur
Koude mist. Geen kip op straat maar wel een donkergrijsbruin getinte fijnbesnavelde heggemus in de fluweelboom samen met de vele andere huismussen en vadermerel is ook weer van de partij. Achterin de tuin in de eik een groepje turkse tortels met een verdwaalde houtduif. Er wordt nauwelijks gekoerd, wat wil je met zulk weer. Allen vaste gasten. Vanmiddag gaat het waaien.


03-02-2011 ca. 9:30 uur
De slikken voor de deur zijn drooggevallen. Het is eb en etenstijd en dat gaat gepaard met een kakafonie van vogelgeluiden. Een aantal geluiden kan ik denk ik thuisbrengen. Het schrille intense pietepiet van de scholeksters, het “spiralende” keelgeluid van de tureluur en de rauw klagende kreten van de meeuwen. In de buitendijkse wereld bepaald het slome ritme van eb en vloed de dagelijkse gang van zaken waar het langzaam doorheen schuift.

04-02-2011 ca. 9 uur
Tijdens de ochtendwandeling met de hond mij ontfermt over een deel van het zwerfvuil. Wanneer nu ieder wandelaar een beetje van het zwerfvuil meeneemt dan zet dat zoden aan dijk. Een koetje staat me met verbazing aan te kijken en vliegt pas op wanneer ik op een paar meter genaderd ben. Thuis in de tuin steken de rabarberknoppen net boven de grond uit. Onder de perenboom op de met stro bedekte bedden, liggen de geplukte veren van een houtduif. Is de slechtvalk bezig geweest?



zaterdagochtend 05-02-2011 Slotbos Haamstede.
Ontzettend leuke ochtend meegemaakt en voor het eerst mogen ruiken aan wat het in aanzet betekent om "integraal" waar te nemen en door ahw in te zoemen en uit te zoemen en al samen doende te achterhalen, wat, waarom en hoe iets ergens voorkomt. Conclusie: nog veel te leren. zondag
06-02-2011 Het is druk op de dijk met wandelaars. Tussen de bijbehorende gelegenheidsgesprekken door - immers zo houden we elkaar ook op de hoogte - zie ik vanuit een ooghoek nog net hoe een opportunistische meeuw al dansend op het gras de wurmpjes naar boven lokt. Verder genoten van de relatief droge wind

07-02-2011 ochtend
Ahem ,jawel, na raadpleging van de Gids voor de vogels van Europa (B. Bruun) durf ik te zeggen dat ik op de hoek van Grevelingen/ Zijpe een koppeltje zeekoeten heb gezien die in de luwte van de dijk mij weer in de gaten hielden. Wat me vooral opviel was dat ze met de kop weggedoken in de veren en terwijl ze netjes bij elkaar bleven in het ruwe water, razendsnel konden tollen op de wind. Wellicht om elkaar en mij en de schapen (?) binnen gezichtsbereik te houden.


08-02-2011
Condensstrepen van verkeersvliegtuigen tekenen zich donker af tegen het ochtendgloren.
De zon is nog net niet zichtbaar aan de einder. Een wolkeloze dag dient zich aan.
En in de late namiddag als het gaat schemeren hoor ik voor het eerst de zang van de Turdus Merula.

09-02-2011
Eindelijk een adres gevonden voor een overschot (wintervoorraad) aan aardperen in de ecologische moestuin. Straks ga ik een 1e emmertje brengen bij restaurant – jawel – “de Perenboom” in Burgh-Haamstede. Vanmiddag tijdens het secuur uitgraven – ieder flintertje dat je laat zitten wordt weer een complete bossage – viel de hoeveelheid wurmen, duizendpootjes en ander bodemleven mij nog wat tegen. Misschien zitten ze nog dieper dan 1 spade? De aarde is wel heerlijk rul en is voor het merendeel bedekt met een mulchlaag stro. De elsenbosjes beginnen hier en daar al pluizige katjes te krijgen. Het vele frisse 2e jaars hout van de rodebessenstruiken verraden een aardige opbrengst. De framboos en druiven slingeren door het struweel aan de wilde tuinrand. Ook de buren kunnen volgend jaar weer mee eten. Nu maar hopen dat ze de Monsanto spuitbus laten staan. Dit weekeinde de tuin eens goed onderzoeken op ander leven. Kikker, pad, egel, koolmees, pimpel..... Eigenlijk verwacht ik ieder moment de koolmezen op zoek naar een geschikte nestkast die zij ieder jaar weer aan een zeer kritische inspectie – constructie, gevaar, uitvliegmogelijkheden, voedsel, uitzicht en bezonning, etc – onderwerpen en soms zelfs 2 nestjes produceren.




10-02-2011
Snelwegen en bouwbeurs. Compleet verkeersinfarct rondom Utrecht. Volgende keer maar met het openbaar vervoer? Oh ja, de kaukasische vergeetmijnieten in de voortuin beginnen al blaadjes te vormen. Straks krijgen ze mooie fijne paarsblauwe bloemetjes.

11-02-2011
Het is aardig om te zien dat de mussenkolonie uit uiteenlopende individuele karakters bestaat waarbij de (over) moedigen natuurlijk het meest in beeld zijn en rustig doorgaan met graantjes pikken terwijl de meer behoedzame types de kat dan even uit de boom kijken.
@monica, hihi
@rita, ik zal een half emmertje aardperen meenemen. En zwerfvuil en takje vreemde bosje op schor.

12-02-2011
Vandaag de leilinden gesnoeid. Half februari zou de perfecte tijd daarvoor moeten zijn. Hele klus omdat ik de afgelopen jaren geƫxperimenteerd heb met een wat vrijere vorm maar noodgedwongen terug moest naar de strenge Zeeuwse manier van snoeien tot op hoofdtakken om geen chaos te creƫren met langs elkaar schurende takken die weer ziektes kunnen veroorzaken. Voel me ieder keer weer enigszins bezwaard dit te doen. Maar goed we hebben nu eenmaal een representatieve zeeuwse voortuin. Blabla.

13-02-2010
Heb een soort transect oefening gedaan in eigen tuin. Dus iets over de landschapshistorische ondergrond verteld aangevuld met opsomming van bomen, planten en dieren die in de tuin voorkomen exclusief de moestuinproducten. Kon hiervoor putten uit de transectgegevens in het slotbos nu ik een beetje weet hoe met name de plantjes eruit zien dankzij de opsomming van Gre Flikweert. Dit zou ik nog moeten uitwerken. Nader te bepalen want vraag me af of dit de bedoeling was.

Vlier is al aan het uitlopen. Grote knoppen in kastanje. Grondwater staat hoog na alle regenval. Dus de peren zitten lekker onder de blubber.

14-02-2011

Het wordt nu al een afwijking, dat natuurmoment. Moest ondanks drukte zojuist toch even stil staan bij 10 zo niet 110 tallen kleine miniatuur elfenbankjes die zich hebben genesteld op de noordoostkant van de kopsekant van een gezaagde boomstronk. Een heuse elfen megalopolis. En toen vielen mij ook ieniemienie fel oranje klontjes op ditmaal op een platliggend stuk hout. Heb er foto's van gemaakt. Komt later.

woensdag 9 februari 2011

9 februari 2011

Tuin nog in diepe in rust. In december is de moestuin opgeruimd en zijn de bedden afgedekt met stro, het zogenaamde mulchen. Dit om groei van onkruid te voorkomen, vocht vast te houden en de structuur van de bodem te verbeteren.