Pagina's

dinsdag 15 maart 2011

natuurdagboek 18 februari t/m 15 maart

Dinsdag 15-03-2011
Op de dijk langs het Zijpe een Smelleken (?) roofvogel biddend boven het talud. Wel erg donker van kleur.
Een indrukwekkende groep van wel 30 jonge aalscholvers (witte buiken) vliegt in formatie voorbij. Een paartje houtduiven scharrelt op het dijktalud naar voedsel en schelpgrid (?). Het meegebrachte plantje bleek Zeepostelein te zijn en groeit in de tuin van mijn moedertje in Burgh-Haamstede.
zeepostelein
-------------------------------------------------------------------------------------------

Maandag 14-03-2011
http://www.vogelvisie.nl/soort/tjiftjaf.php Neen, dus geen Tjiftjaf te oordelen naar de roep, maar wat dan wel? Verder een gefluit van jewelste maar ik kan de herkomst nog moeilijk bepalen. Het is gewoon warm in de tuin zeker als je aan de slag bent. Veel beestjes in de grond zoals een duizendpoot.  Vandaag de pootuitjes uitgezet. Die kunnen wel wat nachtvorst hebben.

--------------------------------------------------------------------------------------
Zondag 13-03-2011
In de dicht met klimop begroeide dode perenboom nestelen zich tortelduiven.
----------------------------------------------------------------------------------
Zaterdag 12-03-2011
Eindelijk er aan gedacht de verrekijker mee te nemen. Hoewel het is meer een toneelkjker maar vergroot toch redelijk. De volgels die ik eerder zag in de Stoofpolder zijn waarschijnlijk toch regenwulpen. Ik kan de licht naar beneden (de wulp kijkt naar zijn gulp) gebogen snavels zien. Voor een krombekstrandloper zijn de vogels te groot. regenwulpen zijn 's winters in moerassen en op slikken te zien.
Binnendijks op de terugweg waarschijnlijk een paartje rietzangers gezien die een om elkaar heen spiralende balsvlucht lieten zien. Ik dacht nog even aan de veldleeuwerik maar die is lichter van kleur en heeft een minimaal kuifje.
Ben benieuwd of we er na de ramp in Japan nog kerncentrales bijkrijgen.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vrijdag 11-03-2011
Prachtig weer en halftij. Besluit om 2 paartjes scholeksters en 1 wulp (lange dunne naar beneden gebogen snavel) beter te observeren. De scholeksters maken een leven dat het een lust is met hun niet aflatend schrille gepiep. Ze drentelen en dansen druk heen en weer over het slik en steken daarbij doorlopend hun stevige lange "koraalrode" snavel diep in het slik op zoek naar pieren en andere bodemdiertjes waarbij het lijkt alsof de snavel dient als tastinstrument.  Een van de dieren heeft een witte keelband wat zou wijzen op een jong dier. Wellicht is er sprake van baltsgedrag want de paartjes blijven relatief dicht bij elkaar, niet meer dan 1 meter. De wulp (gewoon, regen of dunbek?) - kan er niets anders van maken - ongeveer even groot als de scholeksters maar dan hoger op de poten wandelt rustig rond en roert oppervlakkig met zijn snavel door het water om plotseling toe te slaan en diep met zijn lange snavel in het slik een dikke pier te verschalken - hap slik weg. Het lijkt alsof deze vogel meer de ogen gebruikt om iets op te sporen. De 5 dieren - het is opkomend water - laten elkaar op het relatief kleine stukje slik, ongemoeid.
Thuis in de tuin zoemt zwaar de eerste aardhommel voorbij.
--------------------------------------------------------------------------
Donderdag 10-03-2011
Gisteravond de noodlijn gebeld voor zeehonden van Lenie 't Hart. 24 uur in de lucht, doorverbonden met Middelburg en doorgegeven waar ik de grijze zeehond heb gezien. Omdat het zomaar die zeehond zou kunnen zijn met dat koord om de hals. Verder een buurman - een rustige wijze man die schrijft voor "visserijnieuws" - gesproken in het beusje (praathuisje) op de dijk dat we met een aantal buurtgenoten beheren. Hij vondt het goed dat ik dat als natuurmoment zou opvoeren. Mensen zijn immers ook natuur en nemen in het beste geval verantwoordlijkheid voor hun leefomgeving, waarvan akte.
heropening Beusje 7 november 2009
uit de wind en droog
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Woensdag 09-03-2011
Al oplopend met medewandelaars de IVN cursus aangestipt. Kwikstaarten zijn ook weer terug zie ze weer voor het eerst. Opgewekte vogeltjes met een aparte vlucht, stijgen en weer dalen in een soort golfbeweging. Niet echt schuw. Alleen verder gelopen op de terug weg buitendijks. Ongelofelijk, maar een enorme zeehond zwemt in westelijke richting het Zijpe uit. Een grijze zeehond denk ik te oordelen naar de neus. Voordat hij onderduikt kan ik nog net zijn rug fotograferen, erg bewogen maar het waait ook behoorlijk.
Laatste keer dat ik bij Bruinisse een zeehond heb gezien is zeker 3 jaar geleden.
grijze zeehond?


Dinsdag 08-03-2011
Een groepje van ca. 30 trekvogels (?) in de stoofpolder. Geen verrekijker en foto heeft weinig zin. Zouden het grutto's kunnen zijn al terug uit de rijstpolders van Guinee Bissau aan de Afrikaanse westkust? Ze eten niet maar rusten in het al warme zonnetje. Even pauze. http://www.vogelbescherming.nl/vogels_beschermen/landelijk_gebied/weidevogels/trekkende_gruttos
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maandag 07-03-2011
T'is aoltied wat. Het zal net gebeurd zijn want de navelstreng hangt er nog aan. Die ochtend heeft een ooi gelammerd. Hoewel de zon schijnt is het verraderlijk fris met een snijdende noordoostenwind. Snel de eigenaar op de hoogte stellen want zo klein betekent ook snel afgekoeld. Eind maart uitgerekend? Begin maart geboren. Inmiddels is de familie naar de stal gebracht en liggen ze - het bleken er 2 - onder de warme lamp.


Vrijdag 04-03-2011
Ze zijn er weer. Het koolmezenpaar is druk in de weer met nestkastinspectie. Van alle kanten worden de kastjes onder de loep genomen. Hoe zit het met de konstruktie, uitzicht, klimaat en bezonning, de vluchtmogelijkheden, gevaar van onder, van opzij of van boven, uitvliegmogelijkheden voor de jongen en wie is die lelijke vent met die verrekijker? En waarom hangen er 2 kasten naast elkaar want we willen geen directe buren. (komt in orde)











Wat een heerlijke dag. De geest helder en opgewekt en de natuur doet mee of is het omdat ik dat wil zien. Genieten dus. Van de vissers, de pootafdrukken van de wintergasten, de dood die altijd nabij is evenals nieuw leven, de 1e bloemetjes op het dijktalud - duinpaardebloem?


 







Donderdag 03-03-2011
En weer en zonnige dag maar fris. De pony's aan de dijk rekenen op hun appeltje. Is het vanwege Strao dat “Ricky's” manen gevlochten zijn?

Woensdagochtend kwart voor 8 – 02-03-2011
De zon doet moeite zo vroeg door de flarden mist heen te breken. Het is koud. Extreem kleine duikvogeltjes zoeken beschutting tussen de drijvers van de mosselzaadinstallaties. Zouden het Dodaarsjes kunnen zijn? Volgens B. Bruun in de “Gids voor de vogels van Europa” doen deze in de winter ook de rivieren aan.
S'middags schijnt de zon vollop. Even de tuin in om – jawel – aardperen te oogsten voor weer een nieuwe “klant “ in de Zeeuwse Hemel in Zierikzee. Het wordt al warm. Hondsdraf en paardebloem laten zich alweer zien.
Dinsdagavond 01-03-2011
De lokale landwegen op Schouwen-Duiveland zijn 60km wegen hetgeen sinds kort ook duidelijker met borden is aangegeven. Zeker in deze periode van het jaar waarin veel dieren op zoek gaan naar een partner is dat geen overbodige luxe. S'avonds in de auto op weg naar de wekelijkse yogales in Noordgouwe zie ik in de berm van de weg de ogen oplichten van wat naar bleek een marterachtige, waarschijnlijk een ontsnapte fret uit de zojuist gepasseerde fokkerij. Ik merk dat ik nu nog scherper let op wat mogelijk mijn pad kruist. 60 het maximum? Wat mij betreft maken ze van het hele eiland een 30km zone met wildroosters bij de “eilandpoorten”! Op weg naar werk of winkel in een 4 wiel aangedreven luxe SUV lijkt aan velen het landschap voorbij te gaan. Alleen de brede rubbers leggen nog contact.
maandag 28-02-2011
Twijfel nog over adoptieterrein. Eigen tuin of? Foto gemaakt van schorrengebiedje bij de voormalige veerhaven van Bruinisse. Nog grotendeels in winterslaap hoewel er regelmatig (rot) ganzen neerstrijken. Dit gebriedje zou ik met eigen tuin kunnen combineren omdat het in aanzet laat zien hoe het "Karruhveld"er achter de dijk aan de Steinstraat, voordat de polder Bruinisse bedijkt werd, heeft uitgezien. Rijkswaterstaat heeft dit gebiedje gespaard bij de werkzaamheden aan de dijktaluds van 2 jaar terug. Onderdeel van Nationaal Park de Oosterschelde en de ecologische hoofdstructuur.
vrijdag 25-02-2011
Korstmossen op de zuid, zuidwest kant van de boomstammen aan de Boomdijk, de overwegende windrichting waarvandaan de regens komen en het zonnetje schijnt.

23-02-2011
Lange ochtendwandeling. Tientallen paartjes eenden zitten tegen de glooiing van de dijk te rusten om maar zo min mogelijk energie te verbruiken, de vrouwtjes zwanger, de heren alert. Wil ze niet storen dus neem een omweg. Ieniemienie ontfermt zich over zwerfvuil.
22-02-2011
Gisteren aan vogelhuisvesting gedaan door 3 nestkasten (mees en roodborst) bij te hangen. En of de duvel ermee speelt, een mezenpaar kwam direct poolshoogte nemen terwijl ik ze al lange tijd niet gezien heb. Pootuitjes kunnen al de grond in. Die kunnen wel wat vorst hebben. Maar eerst nog plantschemaatje maken.
21-02-2011
Monica en Raymond, bedankt voor aardperen receptuur. Heb die met notensaus en prei (!) gemaakt en daarna uiteraard take-off. Vanochtend even bij verse molshoop blijven staan. En ja hoor, het hoopje bewoog met tussenpozen. Realiseerde me toen pas dat molshopen behalve ventilatiekanalen (?) de plekken zijn waar de uitgegraven grond wordt achtergelaten. Nijvere diertjes.
Auw!!!
19-02-2011
S'avonds op terugweg uit Goes reed ik met een slakkengangetje rustig op huis aan en liet mij daarbij niet opjagen door achteropkomende auto die mij al volgde vanaf Zierikzee. Stuitte op de boomdijk in Bruinisse op aangereden haas die midden op de weg lag. Bij het uitstappen – ik stop altijd en waar dan ook voor dieren ook voor dode om ze even aan de kant te leggen – zag ik de bezorgde partner van het dier even verderop over de weg wippen nog steeds in de buurt want de haas bleek dood en was al koud. Netjes in de berm gelegd terwijl de auto achter mij op gepaste afstand bleef wachten, bang om anders ook het haasje te worden? De volgende dag was het dode dier verdwenen.
18-02-2011 Paarvorming en wedergutmachung in vogelwereld in volle gang. Paartje heggemusjes. Vorige week waren ze nog solo bezig. Overigens begint het bij mijzelf ook te kriebelen en ben ook dood en dood moe. Misschien dat de volle maan ermee te maken heeft.











1 opmerking:

  1. de voyeur met die verrekijker is toch eigenlijk zo lelijk niet. De meesjes krijgen zomaar een broedplekje aangeboden, wel erg dicht op de buren, maar wie weet misschien is dat wel gezellig.
    Ben je overigens ook bamboe aan het kweken?

    BeantwoordenVerwijderen