Pagina's

dinsdag 22 maart 2011

adoptieterrein


  
minuutplan Bruinisse 1830


ca. 1915

 
2011

google earth prent context




woonhuis en tuin


permacultuur layout en plantschema 2009

Voormalige karrevelden waar eind 19e eeuw gestart is met de bouw van visserswoningen achter de toen nog lage dijk. De Bruinisser polder (van begin 15e eeuw?)  is een aanwaspolder hetgeen er op neer komt dat natuurlijk gevormde schorren en zandplaten zijn bedijkt.
De Steinstraat 24/ 25 betreft op dit moment een 620m2 groot perceel dat voor de naoorlogse uitbreidingswijken 2x zo groot was. Hier leefde men bijna volledig zelfvoorzienend van wat de visserij opbracht en van wat er in de moestuin werd gekweekt. De poepdoos stond buiten en de menselijke uitwerpselen werden net als die van het varken en de kippen gebruikt voor bemesting. Het (drink) water werd opgevangen in de waterput.
Waarschijnlijk is er nooit kunstmest of gif gebruikt, zeker de laatste 30 jaar.
De bodem bestaat uit zeer fijn zand en klei achtige deeltjes.
In 2000 of daaaromtrent heb ik als onderdeel van een moestuincursus bij het NIVON te Rotterdam bodemtests gedaan door 1/3e deel grond en 2/3e deel water in een grote jampot door elkaar te schudden. het duurde circa een week voor alle deeltjes waren bezonken. Inmiddels probeer ik door het toepassen en vrije interpretatie van permacultuurtechnieken de bodem te verrijken met compost van eigen tuin en keukenafval en door middel van mulchen de bodemstructuur te verbeteren. Een wet in de permacultuur is omwille van de biodiversiteit minimaal 10% van het tuinoppervlak te laten verwilderen. Dit gebeurd voornamelijk langs de randen. Verder heb ik op bepaalde plekken spontaan bomen op laten komen die zich hier van nature thuis voelen (berk, ei, esdoorn, els?). Uiteraard heb ik de perenboom bewaard en voor de door mijzelf in onwetendheid te ver teruggesnoeide en daardoor gestorven (dom dom dom) perenboom  een walnoot teruggezet die het over gaat nemen.
Ik experimenteer met "zelfvoorzienend"  wonen/ keuken/ werken en moestuin in het dorp, wil een toevluchtsoord zijn voor planten en dieren in de voor het merendeel nog bespoten, aangeharkte, geplaveide en omheinde tuinen in de omgeving. Doe dit met vallen en opstaan en er moet nog veel gebeuren zoals een livingmachine (serrrekas met waterzuivering), schuur/ atelier (met allerlei gaten en deurtjes en nestgelegenheid voor dieren), vijver etc etc. Ik hoop dat ik er ooit aan toe kom, laat de deur altijd open zodat men op bezoek kan komen. En als ik het druk heb zetten ze zelf maar even een bakkie.

Dieren:
egel
kikker
pad
vleermuis
slak naakt en met huis

sperwer
mus
pim[elmees
koolmees
lijster
merel
heggemus
kraai/ kouw
houtduif
tortel
spreeuw
zwaluw
winterkoninkje
roodborst


regenworm
kleine rode wormen
pissebed
diverse vlinders
bijen/ hommels
oorwurm
spin
wesp


Planten;
varen
braam
dauwbraam
hondsdraf
hoornbloem
hop
veldkers
penningkruid
robertskruid
brandnetel
speenkruid
stermos
vogelmuur
zuring
korstmos
klimop
grassen
selderij
bamboe (in pot)
kleefkruid
paardebloem
papaver
lisdodde
citroenmelisse
etc... oa enorme woekeraar

Bomen;
eik (aangeplant)
els
berk
fluweelboom
wilg (aangeplant)
esdoorn
peer
walnoot (aangeplant)
kastanje
vlier
denneboom (aangeplant)
spaanse parasolden (aangeplant)
leilinde (aangepalt)

Struiken:
braam
rode bes
druif
blauwe bes (?)
liguster
brem (aangeplant)
etc etc


Geen opmerkingen:

Een reactie posten